BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Wednesday, December 30, 2009

SYUKUR ALHAMDULILLAH......

Alhamdulillah masih diberi nikmat mendiami rumah ni lg...kbkran dpr pagi td mjr xmelarat smpi bkr hbs rmh...syukur Alhamdulillah..ms mle2 kejadian aku ngah kupas jagung nk wat jgg manis..smbil tgk tv kat ruang tamu...anyah lak ngah panaskan tomyam n pastu cuci pggn mgkuk..tibe2 anyh jrt nm aku eka....eka...eka...mai cni jap...aku mls nk lyn igt mende hngit je.so aku trskan keje aku...dah xlrt kne jrt aku p dpr n tgk api m'julang tggi dah...huhuhu...gle gbra aku jd p cr air cpt2 nk curah mcm2 cre kami buat lempar pasir...ltk slmt homestay yg bsh...tp xjd pe gak...pas2 aku soh umair azan...aku dah xigt ape lg selain Allah je ms tu...umi abi pon kat skolah..alhmdulillah after azan 2kali api yg m'julang td tbe2 jd kck sket tnba wat ape2...subhanallah....hebatnye kuasa Illahi...pas2 keadaan jd kelam kabut blk ble api dah smbr wyr...mjr kami amek lgkh bijak ttp main suis time awl2 jd kbkrn..aku yg dah panic gle2 mai lak ngan drh gmrh aku time tu lak ase nk pitam nengok lak jari kaki aku yg drh kne serpihan lmpu pendaflor yg pch coz kbkrn tu.....mjr aku pon bijak..hee p jauh dr kwsn tu n trk n sdt nfs pnjg..klu x lg b'tmbh mslhnye..time kejadian husna n hanis ngah tdo nyenyak lg dlm buai..anyah soh huda kjt adk2 n keluar..sian diorg t'pinga2..huda yg sememangnye bijak melaporkan kejadian pd jiran2..mle2 diorg xcye..tp ble nmpk anyah kuar ngan mke gabra tu mak daniel trs msk umah n tgk pe yg jd...mjrla makcik tu de smpn fire extinguisher kat umah...so ngan gne 3botol mende alh tu alhmdulillah api hlg..smtara xde api pakcik2 buat rumah tlg cabut kpla gas tu...selamat sumenye....jutaan terima ksh pd sume family yg b'tgks lumus memdmkan api..jrn2 yg byk m'bantu pakcik bina kontrak kolam n pasukan bomba yg mai amek statement je wlupn dtg pas sume api dah b'jaya dipadamkan....kejadian yg b'punca drpd tiub gas yg xdittp rpt dtmbah lak time tu ngah gne dpr gas pnskan tomyam m'babkan api naik menjulang....pgjrn yg ptt diambil ilmu yg ditimba msti diaplikasi...tong gas jgn ltk kat tmpt t'tutup..jgn psg lgsir kat dpr...jauhkan aerosol dprd kwsn dpr..syukur....syukur....syukur...alhmdulillah....

camnilah keadaan pas api dah slmt dipadamkan...


xde pe yg slmt bwh kabinet..jgn ltkkan blh gas kt tmpt t'tutup...


kipas dapur yg kne smbr api...hbs cair t'bkr....

Monday, November 16, 2009

Last Exam at UPSI

setelah sekian lama kami b'tungkus lumus siapkan asignment....study ble nk exam...setelah 3.5 tahun kami ini...akhrnye kami bebas diakhri dengan subjek quantum mechanic yg bisa menggegar otk aku jwb....tahla bg aku sbjk 2 plg worst spnjg aku b'gelar pelajar......pada saat nk berakhirnya semester ni la byk konstreversi t'jd dlm idop aku,.......pergh.....mmg byk dsyt dugaanNya.....pada pengakhiran exam ini aku bagai disuntik smgt bljr yg baru....dr mkhluk plg mls nk jejak library aku jd rjn....
penyudah kepada segala exam spnjg kat upsi nih ialah SITC.......b'kobar2 kami gi SITC nk jwb exam sekaligus ngan niat nk b'gambo2 kenangan pas exam 2........mlg xberbau...kusangka panas hingga ke petang rupanya hujan petang 2....xdptla kami nk b'gambo2 kat luar2 yg penuh ngan arca2 yg cntik2...
ini yg sempat kami snap selepas saja kuar dr dewan.....sblm kuar dewan en****** dah pggl aku...pljr suspek la ktekan....hmm never mind...yg pntg aku tlh b'jya wat dia igt aku smpi ble2...huhuh...


wlupun hujan kami smgt blk umah nk solat2 then rncg nk p proton city...liza yg mulanya naik moto ngan islah mle nk b'romantik ngan aku nk jln2 smbl aku tuntun baskl...tp....mlg xberbau...hujan lebat ditengah jalan...jd nk cmpi cpt kat umah aku kne kayuh beskal...tp liza....xkn aku nk biar dia t'kapai2 kat tgh hjn 2...so aku ajkla dia naik skali.....huhu brt gak minah nih....bskl aku yg mmg xde angin mgkn jd flet ble bwk dak 2..ditambah lak ngan brt aku yg aku dah xtau bpe so mkn fletla jdnye tyr 2...huhuh..akhrnya kami b'jaya smpi kat umah....hmm 2 je nk cte..heee...mlm 2 aku tdo awl qado balik tdo yg xpenah puas 2....

Thursday, October 29, 2009

T'kepit T'sepit T'himpit


entri kali ni aku nk cte cmne perasaan aku arini...sgt gundah gulana...nk telan mati mak nak luah mati bapak..huhu tah betul peribahasa aku gne tah..tp ni la aku ase rini..akhrnye aku xt'tggung n aku nekad critekan kat mmbr aku len yang xterlibat dlm hal ni...aku nk bahagikan rs gundah gulana aku ni..xt'tggung aku tggung sowg..huhu...aku pon sbnornye xt'lbt...oleh kerana tkdr dah mltkkan aku diantara org yg hrs t'lbt dlm hal ni aku pasrah n mungkin sbg pgjrn kpda aku sekiranye b'hadapan ngan mslh cmni kelak...menjadi org tengah merupakan 1 tanggungjwb atau juga dikatekan 1 mslh...kerana org tgh gak leh wat org b''cakaran...kerana org tgh gak leh leraikan p'telagahan...kebiasaannya peranan org tengah ni diperlukan time t'jadinye konflik...disini org tgh prlu memainkan peranan diorg sebaik mgkin agr sesuatu yg xdiigini b'laku..contoh mcm peguam tp peguam lbh b'nsb baik coz diorg juz menyeblahi 1phk...tp org tgh kne neutral..xleh brtkan org itu n xleh ringankan org ini....itulah yg menyesakkan dada aku skrg...cam anyah ckp dlu kte xkan leh puaskan hati sume pihak...aku pgg kata2 tu...bg aku aku dah cbe yg t'baik t'pulanglh kpda individu itu sendri utk menilainya....huhu..ms klimaks konflik td ase nk nanges gak coz ase dipersalahkan..tp aku thn..aku kne kwl keadaan 2...aku b'tujah2 p'soalan diutarakan oleh 1 pihak ni n aku xleh slhkan dia gak coz mmg dia xslh n bg aku dia dibawah situasi t'aniaya aku pon sian kat dia...1 pihak lg wlpn b'salah tetapi keadaan yg m'babkan t'jdnye kslhn 2 xdiduga n aku kat cni dah jd cam peguam bela..ecece..tp perghh...tobat aku xmo lg dpt prnan ni...1 pgjran yg utama aku dpt dr kejadian arini ialah sekiranya melakukan kslhn cpt2la wat pengakuan..kne buang skp tkt kat tepi coz jika dilambatkan akn menaikkan amarah 1 pihak lg...alhamdulillah..keadaan dah kembali normal seperti biasa..n aku hrp sgt jgnla t'jd lg keadaan sprti ni...aku xlyk utk mengadili...n skali lg aku nk mntk maaf klu ade insan2 yg t'luka atas kejadian hari ni...Allah baru nk uji sket...t'mskla aku cmne aku nk handle....tndkn aku aku pon xpasti slh atau betul n yg pastinye klu yg baik tu dr Nya n yg brk tu nyatalah dr aku sndri..wallahhua'lam....

Friday, October 23, 2009

DISINI PENGAKHIRANNYA.........


Selamat abes prefinal quantum mechanic yg bisa mengeluarkan ccg kerawit kt otk aku ni menandakan berakhirnya kelas aku di UPSI nie...tggu mggu dpn ktorg akn pchkan lg otk ni smpi kuar ape2 aje yg ade untuk study week..........mggu dpn ktorg akn kuarkan segala emosi+tension utk present tesis #$$%@@@^**R yg xterugkai serabutnye smpi slalu sgt kco dlm mmpi aku..huhuhu......kemudian mggu dpn after mggu dpn ktorg akn muntahkan sume yg ktorg timba smpila 3.5 thn kat UPSI nih...pas 2...ktorg akn mle memuntahkan baju2 yg pnh dlm almari yg slalu tumbang2 tu n bungkus wat balik...n mggu itu ktorg akn say tata to UPSI.....also to umah no 10 jln A/2 taman U....n pas2 ktorg akn bawa haluan ktorg msg2...mn mmbr2 yg dpt tmpt praktikum skali see U next year...n pada p'tengahan november itulah pengakhiran kite sbgi student bachelor degree of sciece education(physics)...3.5 thn kat cni byk sgt memori hitam..putih...warna-warni ktorg..igt...memori itulah yg bisa buat korg akan t'gelak sorg cam org....tersenyum sorg...n menangis sorg....memori itulah membuatkan hdp korg terasa b'makna...semuanya kerana memori itu...tak t'luah klu aku nk cte dr A-Z sal pntgnye memory..but plg penting memory kte diantara kwn2 itulah leh m'buatkan korg lebih m'hrgai erti persahabatan...erti pertalian seorg kawan...erti pertalian seorg teman...disni aku byk menimba pelbagai jns2 n spesis2 kwn...n teman...spnjg 3.5 thn aku membuat kajian mengenai KAWAN ni...aku mle menganalisis n membuat kolerasi diantaranya n aku telah mendapat satu dapatan kajian kawan ini terdiri daripada 3 jenis...pertama: kawan biasa: kwn biase ni bg aku ialah kwn disaat gembira..but diorg ni klu kte xkan terasa ape2 klu diorg xmendamping kawannya ketika ssu coz diorg juz kwn biase..diorg xth detail sal dri korg n korg pon xth detail sal dia...so ape2 hal klu diorg xkesahkan korg sgt korg xde terasa ati sgt..but ble diorg pertama yg m'hlrkan tgn time korg kesusahan korg ase sgt2 terharu n kagum..kedua: kawan api dalam sekam: aku nmekan spesis ini sbg kwn api coz sft api yg bisa m'bkr jiwa korg jg sft api yg juga membantu korg n sifat api ble membakar sekam tanpa korg sedar ada api membakar sekam 2...kwn cam ni klu leh korg juz wat kwn biase je..jgn la wat shbt or kwn karib coz korg akn sentiasa akn bernasi berulam jantung ble b'buat demikian...sft2 kwn cmni ialah dia adakala menolong korg..but kebanyakkannya x tu la yg leh wat korg terasa ati je..better klu korg de kwn cmni blajo2 la memandai menguruskan diri korg dr m'hrp bantuan dr dia..pas2 skpnye yg mcm sekam 2 membakar dri korg p'lhn2 tnpa korg sedari maksdnye tikam dr blkg ar...eg kutuk blkg la...bukak pekung korg...n yg ke3 is unexpected friend: ok kwn cmni msti korg leh bygkan cmne sft2 dia...korg x jgka dia adalah kwn yg korg wat kwn but diorg mmg leh wat kwn...n kwn cmni akn wat korg change mind korg..coz ble dah jmpe kwn cmni barulah korg sedor n korg ase menyesal coz korg diorg lbh baik dr ape korg expect or korg predict...xkenal maka xcinta haa..cam2 la perumpamaannya..n kesimpulan kajian nye...berhati-hatilah ble b'kawan....byk spesis2 yg blm dikenal pasti lg....cadangan n penambahbaikkan aku cdgkan lbh rmi wat research ni coz nk sume manusia sedar siapa kawan disisi diorg...hee...tutup tesis utk blog ni..haha.. spnjg wat research pelbagai suka duka pahit mns maung atau mende dah aku ase....n ini sume byk beri pgjrn pd aku...n aku akn sntiasa menrindui pengakhiran ini...

Wednesday, October 21, 2009

ADAKAH KAMU KAWAN YANG BAIK???

Bukannya senang nak cari kawan yang baik .
Bukan senang juga nak menjadi kawan yang baik .
Kawan yang baik tidak pernah mengumpat di belakang kawan baiknya.


Kawan yang baik tidak pernah cemburu dengan kejayaan kawan baiknya.
Sebaliknya kawan ya...ng baiklah yang paling banyak membantu kawan baiknya untuk mencapai kejayaan.
Kawan yang baik tak pernah mempengaruhi kawan baiknya untuk membuat perkara yang buruk dan sia-sia.
Kawan yang baik adalah orang yang selalu menasihati kawan baik nya untuk berbuat kebaikan.

Monday, October 19, 2009

TESIS OOO TESIS.....


pagi ni aku bgn ngan kpala yg sgt brt...smlm ptg aku bgn tdo ase cam lumpuh je bdn..ape dah jd ngan aku ni...xknla sbb mende alah 2 aku jd smpi cmni...ase cam xmo bgn tdo je pg td...nk je aku skip kls tfp..tp ble pk 2 last kls aku..so aku xsmpi ati...aku mmpi best pg td...best smpi wat aku xmo bgn...aku pk sgt fsl tesis aku yg tah ape2 smpi t'bawa2 ke mimpi...aku mimpi tesis aku dah siap...au dah dpt cari kolerasi yg slma ni aku png sgt2 nk pikio......hmm mmg mainan syaitan mmpi 2..smpi aku lwt nk subuh..ble bgn ase brt sgt pale aku..cam ade batu je...tp aku ggh gak...aku nk p kls jmpe Dr huda n tanya ttg akunye data 2...aku xkesah nk kne mrh ke..aslkn aku dpt siapkan tesis aku...refleksi 4 aku xanto lg...semaknye perot....org ade baby pon xsesemak prt aku time ni...aku tgk aidanye bab 1-3..mak ai...tebal siot...aku hampeh..bab 1 pon br 5 mke..len2 2 tahla aku xkre..tp yg pastinya lom ckp 20pages....kdg2 aku asyk brgan je kawen ngan org kaya sng...benti blajo ske2 aku je klu xlrt..pas2 biar laki support...gle nye idea....jumaat ni pre final quantum mekanik......tension siot!!!!!!!!!!!

Wednesday, October 7, 2009

PRAKTIKUM PRAKTIKUM...

dah hmpr 4thn aku menimba ilmu di UPSI thn dpn mlela kehidupanku di skolah lak...gembira+gerun...srnk coz xdpt area pahang..aku juz praktikal kat KL kat smk methodist sentul laki..gerun coz aku akn b'hdpn ngan ank2 mrd yg sumenye laki n status org bandar...englishnye conform cam air terjun je...laju je...aku ni...huhu tktnye...mmg ni satu cbrn yg bsr wat aku...YaAllah tabahkan diriku..berikan kekuatan kepada diriku untuk menempuhi segala rntgn ni........amin....

Tuesday, October 6, 2009

Saat kematian kutu Ku rasakan

selesai sudah SIMPOSIUM HALATUJU PENDIDIKAN FIZIK yg grup aku anjurkn b'sama p'satuan Mahasiswa Sains melegakan 1 bebanan kerja kat otk ni...blk umah tu ngan ase puas but xdela puas sgt coz montaj yg aku n pka wat dah dimakan virus durjana time nk edit pagi 2...uwaaa....sgtla aku geram....majlis perasmian 2 agk t'ggu akibat khlgn montaj dek kerana virus durjana 2...geram siot....mjr dgn ksbrn yg plh tggi ktorg bisa hslkan montaj baru...but xdela menyengat sangat...2 pon coz ni lengkapkan atucara mjlis...dek kerana virus durjana 2 gak laptop aku xleh hdp 3 malam...dah kne antor p ICU..tah jin mnla yg b'sarang dlm laptop ni...mjrla dia xdelete sume krja2 aku...huhuhu...dan...sepnjg itulah aku mcm matu kutu je...hdp aku mcm xt'urus...teman rapatku telah jauh drku utk 3malam...spnjg itulah aku asyk mlyn lagu2 jwg je..huhuh...kwn2 aku pon sian tgk aku...tp aku nk wt ape...nk stadi dah buka buku nulis n bce tp haprak xpaham....kuantum mekanik exam sabtu nnt tp hapak aku xfhm...classic mechanic pon exam khamis nnt...aku pon xbelek lg...ape nk jd ngan aku kan....tah ar.....ble t'kngkan ucpn TNC fsl sume graduan pendidikan yg kuar thn 2010 nnt akn dilwtkn posting dek krna krjaan xde peruntukkan...lgla aku hlg smngt...siotnye krjaan...mende len byk abes duit tp nk bayo gaji pendidik yg akn lhrkan pemimpin pon xsediakan peruntukkan...dah tau xckp peruntukkan apsalla yg buka dpli,kpli n gstt...mengong tol...pastu bg alasn lambakan guru...dah tau lamabakan guru apsal buka peluang byk2 bodo.....mlela aku nk maki ni...bengang lak ase....kami ni punyala bljr dlm bdg ni smpi 4thn...tp org2 luar yg xde kje ske2 ati nk sng amek kpli,dpli or gstt sbgi batu loncatan nk kje sng...mengong tak...yang kami ni...gigit jari je...haih....ni la yg wat aku berapi ni....

Monday, September 28, 2009

Aidilfitri itu.....


nk gi ziarah kubur almarhumah Ummi


my family


camni la dak2 ni dipagi raya berhadapan pintu surau..tdo t'bongkang sumenye..mlm raya berkawat...


melayan adk2 ku men bunga api...plh agresif si husna ni...mjrla aku yg pegang tgn dia...klu x sekotak bunga api dia cucuh skali gus...isk2...


video
husna...husna...dibaginye stokin nak lap airmata huda yang ngah feeling time raye ritu...isk2...

Friday, September 11, 2009

Ase geram!!!! malu!!! nk jerit!!!!!!!!!! nk demam!!!!!!


ase nk dmm.....


nak nanges........


nk jerit!!!!!

ni je feeling aku skrg!!!!!
aku xtau dah nk wat cmne...
uwaaa.......

Thursday, September 10, 2009

SEDIH.....huhuhu...jom layan cte ni.....


time org len nk happy2...aku nk sedih2...so aku tertarik ler nk tgk cte ni sgt....kate miah housemate jue cte nie sedih...so aku pon nk ler tgk pe la yg sedih sgt 2 coz aku ni mmg juara xreti feeling ble nengok cte nih...pas2 layan punye layan mmgla...cte ni mmg sdh gle...
aku leh nanges t'esak2 ble tgk cte ni..ONE LITRE OF TEARS..slalu klu org tgk cte sdh pas2 nanges msti aku gelak kat org tu...tp kali ni xde spe lak leh gelak kat aku coz sume tgk cte ni conform2 nanges...n xde ms nk kco org...cte ni cmni...de sorg dak nme Aya br je 15 thn tp die kne 1 pnykt yg xleh dirawat n tggu ms nak mati je...ape ye dia nye nme pnykt..,spinocerebellar ataxia x silap aku..pnykt ni de kaitan ngan mendula oblongata dan saraf tunjang dimana fungsi sistem ini degenerate secara perlahan2..keadaan ni dimana spt yg kte tausaraf tunjang yang menghubungkan tindkn kte ngan otak tp ble kne pnykt ni menyebabkan impuls xdpt dihantar n refleksi xleh nk menjadi..kre sng cte fungsi otk n fungsi kwln otot kte terputus mcm otk kte isyart nk jalan tp otot kaki kte xleh nk b'fungsi coz refleksi x dihantar..hee ni la penjelasan dari pihak cikgu fizik yg kurang arif...hee kre lbh krg cm2 la..ok smbg cte blk..dak Aya ni dahla dak yg aktf sukan n kre pemain harapan basketball la...tp sjk kne pnykt 2 semua aktiviti dia t'hlg..bygkan kte kne pykt ni yg tggu ms nk mati je ngan keadaan yg sgt sedih sbb kte akn melalui tempoh mn org nmpk kte mcm org cacat..melalui cte ni kte dptla tgk betapa pentingnye kwn (means kwn duka) coz org ni la yg slalu ada ngan si Aya ni diorg la yg tlg papah si Aya ni ms kat skolah n kemana2 pon...aku kagum tol skp si Aya ni..dia tabah..aku xtaula cmne respon klu aku yg dpt pykt ni..wallahua'lam...ble aku tgk cte ni br aku sdr de lg org yg nsb lg xbaik dari aku..ye ar..kdg2 aku pk aku ni org yg malang..tp ble tgk cte ni br la aku b'syukur ngn keadaan aku skrg...hmm pd sespe yg lom tgk cte ni tgk2 la..bes sgt..mencuci mata coz leh nanges...hee

Wednesday, September 2, 2009

Pompuan ble Cuti ehem2 perlu bersikap jujur ke???


Hmm mende alah ni slalu sgt aku confius sejak dr aku b'gelar anak dara...huhu..perlu ke aku jujur klu ABC (Allah Bagi Cuti) klu sespe tnye aku dah solat lom or pose ke x arini...then td je aku tnye lak kwn aku yg lbh tggi level pengetahuan agamanye dr aku ttg perlu ke aku nipu klu de org tnye cam2 time kte ABC...aku pon pelik la..slalu yg tnye cam2 msti guys...aku ni dahle xbpe ske nk kelentong tp bab 2 aku malu so dah byk kali gak aku kelentong...so respons kwn aku dgn apa alasan yg aku bgth dia jwb ape.....huhuh...xbrni nk bg statement...hampeh...so skrg aku dlm dilemma sama ada aku leh trs kelentong or trs trg...kdg2 lwk gak ngan mmbr aku sowg ni dlu dia asyk tnye je aku pose ke x...hmpr setiap ari..n pd ari nk las pose dia mula curiga coz ari2 aku ckp aku posa..huhuh...pas2 dia mlela tnye aku..then aku pon ckp aku de tertipu dia n aku mnta maaf sempena nk menjelang raya 2..huhu leh ke cam2??salah ke ape aku wat...aku ase msti rmi je saudari2 kat luar 2 wat je mcm aku ni...sbb pd pndgn aku hal2 cam 2 hal peribadi kan...tp de je kwn yg ckp soh jjr je sbb dah norma br pompuan lazim utk setiap bulan except ibu ngandung je la..hee...hmm tahla...dlu ngan ayh aku n adk brdk laki aku pon ase sgn nk bgth..but skrg dah bse dah...hurmm..

Monday, August 31, 2009

Saturday, August 29, 2009

PEREMPUAN + B'KUMPUL+ MENGUTUK


ok kali aku nk tls sket mengenai skp yg skr dikikis kaum hawa...aku tls entry ni bkn ats sbb mahu menujukan pada sesiapa tp inila kebiasaannya yang giat berlaku dikalangan kaum hawa termasuklah aku sendri..perempuan seringkali dikaitkan dengan tabiat tidak sht dan menambahkan dosa ni..hehe..aku pon sme la sometimes..tapi aku pon heran la jugak apsal la pompuan ni tiap kali jumpe msti bersembang (xsalah) tapi sembangnya klu hal2 dunia dah masalah dunia xpe tp mesti diselitkan dengan unsur kutuk mengutuk(inilah yang salah sbnornye...)..bak kate aku sendri sesi kutuk berjemaah.hee...aku pon sbnrnye xberkenan ngan sesi camni yela...kte mengate orang macamla kte ni perfect sangat...tp mslhnye pompuan ni ske bermuka-muka....seminit sebelum 2 dia mengutuk si A, then pas2 elok lak kemain tnjk akrab ngan si A, ats alsn xmo gdh2...bagi aku la dr kte mengutuk bek kte trs trg kat si dia spya dia pon leh beri penjelasan ape yg kte xpuas hati...hmm mmgla kdg2 org kte aku ni xsyg mlt coz ble aku dah xthn ngan perangai sesape aku akn suarakan ngan lantang n kalu boleh aku ske smpn mende2 yg wat aku xpuas dalam hati aku...mmgla cara ni mcm gunung brpi..tp bg aku ni la cr dr aku elk dr aku mengutuk berjemaah...hee..memang la dah nama manusia semua xsempurna aku pon sme la jgk kdg2 slalu la terkeluar mengajuk2 gaya lecturer la tp 2 klu yg tol2 xleh diterima akal la coz bengang thp gaban...dan bagi aku dan untuk pesanan kepada sesiapa yg membaca kawan baik anda jgnla anda percaya 100% coz mereka diantara yg plg mdh membuka pekung kalian..aku menulis bkn ikt sdp jari menaip je..tp based pada pengalaman. n kalau kalian pon ase kalian adalah salah seorang yg buat cam2 kat kwn anda cpt2 la mntak maaf...mende ni lebih selamat jika dia dgr dr mlt anda sndr sebelum dgr dr org lain. coz ble kte dgr dr mlt org len sume cte kte yg pnh kte cte dlu dah jd len..alaa...mcmla korg xpenah men telefon buruk..pas2 mesej dari belakang sampai depan n ble org depan sbt spnhnye msg 2 nyata2 mmg akan lain dr mesej sbnr..kepada org yang dikutuk igtlah sampai bila pon kita xakn dpt memuaskan hati semua pihak dan yg penting tindakan kte 2tak memakan diri kte n tak nyusahkan diri kte...be yourself...n kepada insan(peringatan utk aku le skali) yg amat gemar aktiviti ni bawa2 la stop jap sempena bulan yang mulia ni..mn la tau berkat kte thn aktiviti ni smpena bulan ni leh wat kte dah xngutuk org dah...hee...ok...sbrnye aku nulis mende ni pon coz nk hlgkan ngntk aku nk tggu sbh ni...huhuhu..

Wednesday, August 26, 2009

BLK UMAH + KENDURI + SERUNDING.......

19.8.2009....mlm 2 aku bergegas blk umah...nk pose kat umah nye fsl sggp aku gnti kls awl2...
huhuhuhu...wlupun en.faudzi kate aku gnti kls pon xbererti coz kls aku bljr lmbt smggu n mggu dpn aku akn bljr mnde yg sme time aku msk kls org len ritu...aku xkesah sume 2 yg penting aku leh signature kat attendance...huhuh..kuantum mekanik.....aku xtaula apsal la otk aku smpi skrg xdpt tme ape2 knowledge even dah smpi chapter 4...tahla....hrp2 jgnla b'larutan smpi exam nnt...takot weh....en faudzi soh bg alsan kkh apsal aku nk gnti kls...then aku pon terkelentong la..kte umah aku wat kenduri sbb 2 la aku kne blk cpt...huhuhu...aku smpi umah kol 10 pg 20.8.2009...wat suprise sket kat diorg coz blk xksi tau pon..huhuhu..dah smpi umah aku tdo gle2 coz ase pnt sgt...kol 12 br aku trn bwh siap mndi sume...pas2 adk2 aku yg 3 ketul t'pegun nengok aku nih...haha..sume jrt nme aku kecuali husna yg aku dgt dia sbt ka...je...huda n anis peluk aku..rindu sgt la kot ni...pdhl br smggu aku xblk umah...hahah...yg si husna wat malu2 kucing miang nyorok blkg toklang(baby sitter dak 3 ketul ni)...tp xabes sbut ka.. je dia tau...huhuhu...ble la dak kecik ni nk petah b'ckp...


blela si kck ni leh ckp ye....

pas2 aku sembg la ngan toklang...cte helah2 cmne leh aku blk umah ni..huhhuhu...nmpknye aku xtipu lecturer sbnornye....mmg ade kenduri umah aku 21hb 2....kenduri nk smbt pose+besday umi n iddin + kesyukuran dayyan

with baby dayyan yg bolen..ngah tggu ibunye siapkan air mandi...

..ok pas2 ptgnye anyah blk dr skolah pas2 trs gi treatment...pntnye nunggu...tp xpe coz otk aku dok syok leh jln kat queansbay kat penang 2...hbs treatment je dah kol 7lbh

mke bosan nunggu...

...pas2 cr tmpt solat xjmpe2 smpi kol 8 xsolat mgrb lg...so musibahnye ms kat tol anyah t'langgar bontot kte org....dah melayang duit kasik gnti rugi....huhhuhu..then after 2 ktorg pon msk la area pulau n nk misi nk cr tmpt solat dlu...then nmpk institut perguruan pp so men redah je msk surau diorg...pas dah solat kami po cr kwn2 anyah yg deal nk kuar skali..hjtnye nk gi queansbay coz nk amek laptop umair...hmm hampeh rpe2nye ddk kat quensbay 2 juz dlm 20mnt pas dah smbg2 ngan owner laptop 2 pas2 trs blah gi umah tuttt.huhuhu..xleh cte nnt anyah mrh,,heheh...kenduri 2 start pas zohor kol 3 la lbh krg...pas org solat jumaat..mkn ns dgg n aym goreng...pnt gak ase smpi t'lntg je aku aftr kenduri 2...kaklong n abg anuar blk bawa baby dayyan...rindunye nk dkg dayyan wlupn aku msh dlm percubaan nk dkg budak..heee..then event yg menarik time aku blk umah ritu ialah aku wat serunding sendri tnpa monitor dr abi...huhuhu...pdn mke aku abi pesan soh wat pas sbh tp aku nk sgt tdo...dah 2 abi dah kuar dah xde tok guru nk bimbing...so ngan menunjukkan kepandaian sendri jdla serunding yg aku wat skrg...heee...sdp...mcm serunding..cme sdkt masin coz aku xdpt agk byk mn garam men hentam je..hee...tp ble mkn ngan ketupat xase pon masin...aku dah cbe td...pe2 pon syok gak pasni aku msti diberi kepercayaan wat serunding sndri...heee...dah seleasai aku wat serunding 2 aku check tiket yg aku ptt blk mlm 2...tp hampeh...rupe2nye da t'slp tarikh la..
dah lps dah pon trkh 2...hukhukhuk..sedih...knela bli len...mjrla de superman aku yg selamatkan aku ngan bli tkt utk mlm 2 jgk...aku abi iddin gi stesen awl so leh buka pose kat sana n aku lak leh la wat jamak utk mgrb n isyak coz nnt ble nek train ssh nk solat...ms buka pose 2 ktorg bwa bekal cakoi n air sunquick..demi xkecewakan tuan kedai kami orderla mkanan gak..ngah ayk2 mkn tetibe dtg sorg mamat yg jg ngah buka pose kat kedai 2 nk mntk air sunquick ktorg sket coz dia xleh tgk air oren teringin..huhuhu lawk la mmt ni...slumber gle...abi pon bg la dia amek...then pas solat mgrb abi pon tggl la aku sesorg tggu train kol 9 coz abi nk kjr solat trwh...aku smpi tg malim pg td kol 3 stgh...tp mte aku xleh nk tdo sgt...n td ptg pas kls fzik tenaga aku tdo setdo2nye n now aku pon ase ngantok dah...huhuh..nitezzz...

Monday, August 17, 2009

PEHA KECIL DAN ANJAL...HUHUH

kali ni aku akan paste kan tips cmne nk dpt kaki yg cantik..huhu..actually aku pon ngah praktikkan mende alah ni memandangkan aku ni slalu sgt ats krusi so xslh la ble bosan2 aku buat mende ni,,,de gak pekdahnye...aku amek artikel ni dari eizil.com page ni slalu gak aku lwt coz aku ske penulisan dia yg juga byk cte ttg diet nih..huhu...n aku th gak ade gak kwn2 aku kat luar sana yg de mslh cam aku ni..ok lets try this...Langkah 1: Kepitan Bantal Semasa Duduk (untuk bahagian dalam peha)

Seperti yang dapat dilihat dalam gambar di atas, duduk di atas kerusi kemudian bengkokkan kaki ke sudut 90 darjah. Kemudian letak bantal diantara dua peha, hembus nafas semasa anda menekan bantal itu menggunakan kedua belah peha. Tahan untuk 1 minit dengan bernafas seperti biasa. Kemudian lepaskan dan lakukan langkah yang ke 2

Langkah 2: Tekan tangan sambil duduk (untuk peha luar dan pinggul)

Duduk di atas kerusi tanpa roda. Kaki bengkokkan pada sudut 90 darjah seperti dalam gambar. Letakkan tapak tangan di sebelah luar lutut. Sambil mengekalkan kedudukan tangan dan tapak tangan, tolak lutut ke luar melawan tapak tangan, seperti anda ingin menolak tapak tangan itu ke luar. Dalam masa yang sama, tekan tangan ke dalam untuk mengelakkan daripada peha itu tertolak ke luar. Tahan kedudukan ini untuk 1 minit sambil bernafas seperti biasa dan kemudian teruskan dengan Langkah 3


Langkah 3: Angkat kaki sambil duduk (untuk bahagian depan peha)

Duduk di atas kerusi(tanpa roda). Rehatkan kaki anda di atas lantai dengan bengkokkan pada sudut 90 darjah. Letakkan tangan di bahagian sisi kerusi. Hembus nafas semasa anda mengangkat dan melunjurkan kaki kanan. Tahan kedudukan ini untuk 30 saat dengan bernafas seperti biasa. Kemudian tarik nafas semasa anda menurunkan kaki kanan tersebut. Kemudian tarikh nafas untuk kaki kiri pula. Tahan 30 saat sambil bernafas seperti biasa. Kemudian Hembus nafas untuk turunkan kaki kiri. Kemudian teruskan ke Langkah 4.

Langkah 4: Jambatan duduk (untuk bahagian belakang dan tepi peha)

Duduk pada bucu sebuah kerusi(tanpa roda). Letakkan kaki di atas lantai dengan lutu dibengkokkan pada sudut 90 darjah. Letakkan tapak tangan di atas kerusi dan di sisi anda. Hembus nafas semasa anda mengangkat pinggal dan benarkan tapak tangan dan kaki untuk menampung berat anda. Tahan untuk 20 hingga 60 saat sambil bernafas seperti biasa. Kemudian lepaskan. Kembali ke Langkah 1.

Ulang langkah 1 hingga langkah 4 sekali lagi, dan akan telah selesai untuk senaman hari ini.

Semoga dengan tips kali ini, lebih ramai wanita di luar sana berjaya memperolehi kaki yang cantik. Semoga berjaya.

Friday, August 14, 2009

NAK KURUS!!!NAK KURUS!!!

salam...entri kali ni aku mle nk tuls fsl diet...hmm dah sebulan aku diet but brt aku juz trn sekilo je....wargh...npela sgt ssh nk trn...blk aritu abg andy yg slalu jd kete pilihanku utk ke train or plg dr train dah tgr..."aii br bpe ari kat umah dah naik ni...."eiii grm tol abg andy ni...prsn je dia ngan p'kmbgn bdn aku ni..dahla diet aku amlkn smla sbln lalu sgt seksa..coz aku xmkn ns..klu mkn pon smggu skali je..2 pon coz kne crt birit sbb buang air bsr pon xde isi...huhu...ptg td aku pon cbela search petua nk kecikkan peha...actually aku ni xgemuk pon..tp aku tension ngan peha ni..org kwn2 aku slalu kte nmpk kck tp brt...coz what???coz brt kat peha aku ni je...2 ar aku ase grm gak kat faisal hot fm klu ngutuk2 farah fauzana 2 yg mengalami prob cam aku ni...huhuh cedih2...apsalla org yg aktf sport ni slalu diuji ngan mslah ni...pas2 search punya search aku jmpe lmn web ni http://www.eizil.com/2007/06/05/kesihatanturunkan-berat-badan-dengan-air/comment-page-8/#comment-48837 dan aku ase teruja ngan tips dia bg then aku pon mengopy and paste tips2 dia kat blog aku ni spya aku sentiasa bce fsl tips diet dia ni...
n kekwn klu yg bce jomla kte try amalkan...aku nk peha kck cam barbie doll 2...slalu aku tgk barbie doll aku xtgk pon mke dia..aku tgk peha dia je...aku nk peha cm2...huhuhu...


wanna be like her leg!!!

okies...lets share this tips

from eizil:
menurunkan tanpa berlapar dan dahaga. hehehe… Program ni memang dah terbukti berkesan dan aku lerh jamin sendiri sebab pernah cuba dulu, walaupun skangni dah lama aku tak amalkan… kekeke… nak kena start balek nampaknya.

So basically program ni adalah program dengan tidak mengambil carbohidrate dan kurangkan gula. Secara dasarnya program ni takder aa ketat sangat. sebab bergantung kepada keadaan orang tu, program ini boleh disesuaikan. Bahan utama untuk program ini adalah Air. Sebab dalam kita ni banyak kandungan airnya… so kita kena aa buang air yang berlebihan.

Untuk buang air yang berlebihan tu, kita kena aa minum dengan banyaknya. Ini adalah benda yang memang orang kekadang susah nak buat, sebab malas nak sediakan air dalam kuantiti yang banyak. Anda perlu minum air yang sangat banyak untuk mengurangkan air di dalam . Mesti ramai yang akan mempertikaikan, kenapa kalau kita nak buang air dalam kena minum banyak air? bukan ke nanti lagi banyak air dalam .

Memang itu adalah perkara yang biasa laa yang kita dengar dari semua orang, namun apabila kita minum air kosong yang banyak, kita akan mengelakkan diri kita dari dehidrated atau kekeringan. Kemudian kita akan lebih kerap ke tandas untuk membuang air. Dengan kegiatan ini, banyak mineral yang kita tidak perlukan akan dibuang juga dalam proses ini. Sambil itu, kita akan secara tidak langsung akan melakukan ringkas kerana perlu berulang alik ke tandas.

aku dok ikut program ni, aku minum lebih kurang 1-2 liter air kosong dalam sejam, ikut tempat aa… sebab takkan kalau kuar jejalan jejauh, nak bawa air dua tiga tangki, penat aa plaks kan… tapi kalau lerh bawa okay gak. So itu yang pertama, perkara paling penting yang kita kena buat.

Kemudian kita pergi kepada pemakanan, secara dasarnya kita kurangkan pengambilan karbohidrat. Mungkin ramai tak setuju dengan benda ni, tapi ini adalah salah satu program yang berada di pasaran… hehehe… so nak ikut atau tak terpulang. So basically kita akan lebih banyak ambil daging dan sumber² protein. Tapi masih kurangkan gula.

Ramai yang ingin dengan memakan buah²an. Namun kita perlu ingat, buah²an berwarna mengandungi kandungan gula yang agak tinggi jika diambil dalam kuantiti yang berlebihan. Gula yang berlebihan ini akan ditukar kepada kanji dan akan disimpan sebagai jika kita tidak gunakan. So secara dasarnya, dengan hanya memakan buah²an adalah menyeksa diri.. sebab kita akan lapar… huhuhu…

Peringatan: Jangan sekali-kali berlapar untuk menurunkan , kerana ianya tidak perlu. Apa yang penting, kita perlu seimbangkan pemakananan kita, kita perlu lihat bagaimana aktiviti harian kita, jika kita jenis yang suka bersarapan dan tidak mengambil makanan tghari, dan silalah mulakan hari anda dengan sarapan yang agak supaya kita akan mempunyai tenaga untuk meneruskan ² seharian.

Jika kita malas untuk mengambil sarapan walaupun kurang digalakkan kerana ianya akan menyebabkan kita kekurangan tenaga untuk memulakan hari kita. untuk program ini, kita akan makan seperti biasa, 3 kali sehari. sarapan, makan tghari dan makan malam. Tapi apa yang kita makan untuk tetiap sesi adalah berbeza. Untuk makan tghari, kita boleh makan makanan yang , jika anda sukakan ayam, makanlah ayam sebanyak mana pun, cuma kalau lerh buang aa kulit tu erk… tak sehat… kalau nak makan ikan atau daging pun begitu. Lengkapkan hidangan anda dengan sumber² vitamin dari sayuran atau buah²an.
Benda paling penting, buang tabiat suka meminum minuman ringan seperti coke, sprite, pepsi dan sebagainya, kerana minuman ini mengandungi kandungan gula yang sangat tinggi. So kena elakkan. Kalau taklerh nak berhenti, kurangkan laa tabiat meminum minuman ini. untuk makan malam, makan makanan yang ringan, seeloknya jangan makan terlalu lambat untuk membolehkan kita menghadamkan makanan dan dalam masa yang sama menggunakan tenaga yang dibekalkan oleh kita itu. Makanlaa sup sayur atau benda² yang tidak terlalu mengikut citarasa masing².

Kepada penggemar² kopi, teh atau sebagainya yang mengandungi gula. Kurangkan kegiatan ini, namun jangan sampai tak amek gula langsung kerana kita masih memerlukan gula untuk . Walaupun sumber gula bukanlah semata-mata dari minuman sahaja, dari makanan, buah²an, dan pelbagai lagi.
So secara dasarnya macam tu aaa… so ringkasan dalam bentuk senarai untuk memudahkan sesiapa yang ingin menggunakan program ini.

  • Minum air kosong dengan banyak
  • Kurangkan pengambilan carbohidrat
  • kurangkan pengambilan gula
  • Hentikan tabiat meminum minuman ringan seperti coke,pepsi dan lain²

Secara dasarnya itu jer yang kita perlukan. InsyaAllah akan turun laa tu nanti.

Tambahan kepada program tersebut, kepada sesiapa yang gemar untuk bersukan, silalah bersukan, kegiatan sukan seperti berenang, berjogging, berjalan dan sebagainya akan membantu untuk mengurangkan , namun ini hanya tambahan. Dengan program yang disenaraikan di atas, ada yang telah turun sehingga 30kgs dalam masa beberapa bulan sahaja. Walaupun beliau tidak melakukan sebarang sukan.

Kegiatan suka window shopping juga boleh dijadikan riadah kerana kita akan berjalan ke sana ke sini. So kepada mereka² yang suka bershopping tu, bolehlah jadikannya sebagai riadah secara tak langsung. hehehe…

Program ini aku belajar daripada seorang Dietian dari Amerika. Dia ajar aku macam mana nak lakukan program ini kira² 2 tahun lepas. :) Kalau ada sesiapa yang memerlukan panduan terperinci untuk individu, sila hubungi aku, nanti aku sediakan program untuk kesesuaian aktiviti harian korang. Jangan risau, aku kongsi jer… tak perlu bayar memahal macam kalau gi program² lain tu… hehehe…

Pesanan terakhir… “Jangan berlapar untuk “… hehehee… ;)

okay laa… selamat semua… nak kena sambung keje… ;)

Wednesday, August 12, 2009

HaRi Ini Dlm SEJARAH


aku sampai tg malim arini tepat jam 4pagi...then trs call abg andy amek kat station kete api...hmm penat naik train ari ni...lnsg aku xdpt tdo...huhuh..coz t'kepit kat train owg ddk sblh aku 2 agak beso...so xdptla aku nk tdo smpi aku smpi tg malim....seksanye...xpenah lak aku xtdo naik train...huhuhu...pas2 smpi umah after dah kms2 sume brg aku pon tdola semati-matinye....
tmbh2 dpt info dari ila kte lab tfp xde rini...tetibe kol 8 stgh td yanti bg msg gitau soh dtg lab...dahla lab kol 8...skrg dah 8stgh mls aku nk p pe lg...bengang gak ase...pas2 aku smbg tdo lg..huhuh xmo p dah ar sbb dah anounce dlm portal kte kls cancel..tgk ila tdo lg..soh aku pon mendiamkan diri utk tdo sme2...hehe...tetibe....waarrrrrghhh...islah menjerit tahap cipanzi membgnkan kami satu rumah semula....islah ngan gabra dewa bising2...weh.....de kls la....2la antara dialog dia yg aku igt...hmm so ape lg..dah sume dah gabra tahap cipan 2 aku pon cpt2 la nk berebut mandi memandangkan sume xmandi lg...hmm aku berserah je...preparation utk microteching aku just wat mggu sudah n utk saat akhr ni aku xpractice lnsg...lupe abes sume ape yg aku nk ckp..huhuhu...ble tbe turn aku ngajo ase cam terbang diawang-awangan lak...pas2 si didie n si amani 2 nyempat lg belek2 tudung aku pkai arini siap2 ckp2 ape aku pki kat tdg 2...huhhu...t'ggu gak ngan dak2 ni...isk2 cubit br tau dak 2 ketul ni..hahah...so aku ngan pasrahnye membebelka ape yg aku t'daya nk wat arini...alhmdulillah ok la gak hrp2 Dr bg yg terbaik utk aku..memndgkan dia pon dlm dilema nk bg aku b+ or a-..aku pon 1..aku mmg de tggl point2 yg ptt aku wat tp memandangkan gabra thp gubra mengatasi segala-galanye menyebabkan aku lupe nk kaitkan pembljrn arini ngan mggu dpn..n 1 lg aku pon xperasan de ayt yg xsesuai aku ltk kat summary aku wat 2..huhu...xpe,,aku akn jdkn ini sbgi 1 pgjrn..

Thursday, August 6, 2009


cik ika ngan baby dayyan....

Sunday, August 2, 2009

baby dayyan...maksu husna

dikala melayan kebosanan malam ni aku sempt mengupload gmbo2 yg aku amek arini...tjk gmbr arini baby dayyan and maksunye,,,kebetulan skrg ni baby dayyan pon lom tdo2 lg...
sian lak dia xleh tdo de prob ngan idong dia xleh nfs ngan elk coz de kahak...isk2....
klu kte yg tua2 ni pon klu kne pnykt 2 pon ssh nk tdo kan..sian la klu dak2..
malam ni hnya ejah n idin je xde..abg kamil pon br blk dr kem terendak..so mkn bsr sket mlm ni..mkn sate durian n buah2..sedap...
then,,,jom layan camne maksu kte ni melantak durian...heheheh


cedap tol tgk maksu mkn ni...nk cket....


maksu kate tgnnye kotor...
dia nk bsh....


ni dia maksu husna yg leksi bak kate makcik anis..
hehe

baby dayyan after dibotakkan

ni anyah yg xsbr turn baby dia..heheh
conform 2011 dh dpt baby nih...hehe..jgn mare...


baby dayyan owez tgk kamera ble kte nak snap dia..hehe

tamat sudah sesi bercukur....botak cin abis

Wednesday, July 29, 2009

Adik2 ku....SyG SokMO

them....


terserlah kelabuhan pipinye...hihih


ni lak tokoh negara akan dtg...sgt petah ckp..isk2..


buai laju2..


husna yg jibam...


kak huda n anis...


anis yg owez kontrol cun...hehe

ni lak ble dah kenyg sgt...smpi nk terburai perot dia...haha bucuk tol


ni la budak yg slalu sgt nyibuk time aku nk excercise..penyibok